Вітаємо Вас, Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 21:31
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування

Ваші відповіді допоможуть нам покращити сайт.
Дякуємо!

Чи хотіли б Ви опублікувати свій твір на нашому порталі?
Всього відповідей: 18

Висловити власну думку з приводу того чи іншого опитування Ви можете на нашому форумі.

Теги

...і про погоду:

Погода від Метеонова по Херсону

Архів записів

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Форма входу

Пошук

Пошукаємо...

Важливо!

У Херсоні!

Оперативна поліграфія у Херсоні. Бланки, листівки. Друк книг. Різографія, тиражування

Нова фраза

Цікава фраза з сайту
"Нові сучасні афоризми"

...

Наш портал:

,
Цифри:
PR-CY.ru
За якістю - золотий:

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Херсонский ТОП
free counters



Життя "Просвіти"

Головна » 2010 » Лютий » 16 » Приречені перемагать!
19:44
Приречені перемагать!
Саме так можна назвати просвітян Херсонщини, які вже понад сто років змагаються на громадянських фронтах Смаглявої Таврії за утвердження української національної ідеї та державної мови в усіх галузях суспільства.
І хоча царський, а пізніше і більшовицький режими намагалися знищити просвітянство. І ті, і інші глумилися фізично над активними діячами «Просвіти». Серед закатованих режимами херсонські просвітяни Софія Русова, Микола Куліш, Дніпрова Чайка, Микола Чернявський, Іван Дніпровський, Іван Челюк, Юхим Михайлів. І ті, і інші сатрапи намагалися підхопити ідеї Товариства і звести їх до фарсу, до безглуздя. Проте ідеї живуть і до нині. Ідеї просвітянства охоплюють різні прошарки населення і ведуть до неминучої перемоги над гідрою манкурства і яничарства.
Активна діяльність всіх осередків Бериславської районної організації, а вони активно діють майже в кожному селі, призвела до мобілізації українства в лавах Товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка і створення позитивної аури в роботі по утвердженню української мови серед освітян та держслужбовців. Довіра населення місцевій «Просвіті» підкріплена ще й перемогами на можоритарних виборах до сільських, міських та районних рад 1994-2006 років. Тож єдина на всю Україну депутатська група «Просвіта» в Бериславській районній раді в складі дев’яти депутатів понад 10 років мала неабияку підтримку у населення району. Можливо саме це сприяло виданню дещиці випусків «Нарисів з історії Бериславщини», профінансованих районною владою, і це тоді, коли Херсонщина всі 17 років незалежності залишається єдиною в Україні областю, де книговидання непередбачено бюджетом. У 2002 році саме кандидат від Бериславської районної організації ВУТ «Просвіта» Таїсія Бернадська перемогла у виборах Бериславського міського голови.
Саме Бериславщина розпочала рух по демонтажу пам’ятників Леніну і по створенню низки пам’ятних знаків, пам’ятників української історії, серед яких пам’ятний знак Пам’яті жертв насильницького переселення із Західноукраїнських земель у 1951 році та Дзвін пам’яті останньої пристані козаків Запорізької Січі. Просвітяни села Зміївка є прикладом для всієї України як можна співпрацювати людям різних за національністю та віросповіданням, як можна досягти злагоди у суспільнополітичній та громадській праці, якщо свідоме населення перебуває у лавах об’єднуючого товариства «Просвіта».
За прикладом активно діючих сусідів Новокаховські просвітяни звернули увагу та посилили роботу комісії з питань контролю за дотриманням законодавства України про мови при міськвиконкомі. Численні листи-протести, громадські слухання, судові позови на порушників Законодавства України, сприяли більш шанобливому ставленню до українського діловодства і депутатів місцевого самоврядування, і посадових осіб державних установ у Новій Каховці.
Проведення довготривалої Фандрейзингової компанії (від 1993 по 2002 роки) просвітянами зросійщеної совєтської Нової Каховки принесло радість для мешканців та гостей цього південного містечка, адже на 50-річчя Нової Каховки в центрі міста встановлено за оригінальним просвітянським проектом пам’ятник Великому Кобзареві Тарасові Григоровичу Шевченко, а через рік за вимогою навокаховських просвітян встановлено і урочисто відкрито меморіальну дошку Героєві України, полум’яному борцеві за незалежну соборну державу В’ячеславові Чорноволу. Нині розпочато збір коштів на встановлення пам’ятника Олександрові Довженку.
У Херсоні, дякуючи фінансовій допомозі Товариства української мови м.Чикаго (США), в музеї загальноосвітньої школи № 52 імені Тараса Шевченка встановлено погруддя Великого Кобзаря (авторська робота просвітянина, відомого скульптора Івана Мердака).
Просвітяни Херсона спільно з побратимами з місцевого Народного Руху України та Обласного Палацу молоді домоглися перейменування площі Текстильників на площу Тараса Шевченка. Приємно й те, що саме за адресою: м.Херсон, площа Шевченка, 1, нині працює «Молода Просвіта» Херсонщини.
Число Херсонського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта» щоденно зростає. Творча молодь Херсонщини поповнює лави молодопросвітян. Адже за проектом «Молодої Просвіти» вперше за роки Незалежності України у 2008 році проведено Нараду молодих літераторів області.
Плідна співпраця з управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації призвела до проведення з 1999 року Щорічного відкритого конкурсу молодих літераторів «Покоління-ХХІ». І не лише україномовні молоді поети та письменники мають творчу наснагу співпраці з «Молодою Просвітою» Херсонщини, а і обдаровані музиканти, хореографи, художники та вокалісти мають можливість відчути дружнє плече молодопросвітян на оригінальному Обласному Фестивалі обдарованої молоді «Зоряний карнавал» та на шпальтах газети «Молодь Херсонщини» (головний редактор Олег Олексюк), або ж молодіжного альманаху «Вишиванка» за редагуванням молодого просвітянина, журналіста та письменника Вадима Лубчака.
«Молода Просвіта» Олешок у тісній співпраці із місцевою церковною громадою Української Автокефальної Православної Церкви створили і щоденно повертають до істини заблудлих в історичній пам’яті серед стін в Світлиці пам’яті жертв голодоморів та комуністичних репресій. Ідея Цюрупинської міської організаціях ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка, щоб в центрі міста козацької слави відродити Храм любові серед населення, тричі заляканого комуністами та всілякими зайдами, серед народу, що знайшов у собі сили переосмислити своє бачення минулого, щоб розбудовувати майбутнє.
Хрести пам’яті, які з 1993 року нагадують олешківцям про замордованих комуністами земляків, встановлені на території вищезгаданого українського Храму. І які б рішення не приймала колишня промосковська більшість Цюрупинської міської ради голосок українського відкродження чутно все гучніше. Він переростає у багатоголосся нової української молоді, яка не дасть на поталу українську історію, українські храми.
Без патроната Президента, без підтримки будь-якої політичної партії у 2005 році «Молода Просвіта» Херсонщини провела Перший незаангажований конкурс на незнання державної мови серед державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Перемогу в конкурсі заслужив найбільший на Херсонщині шанувальник ХРРЯка (Херсонского регионального русского языка), голова Херсонської обласної ради, голова обласної організації Партії Регіонів Володимир Демьохін. Переможця нагородили Буквариком, а призери мали радість у прочитанні абеток. Конкурс отримав розголос в численних ЗМІ України та зарубіжжя.
Щоквартальна телепрограма «Орбіта «Просвіти» і щотижневі репортажі просвітянина, заслуженого працівника культури України Василя Мелещенка про клопітку щоденну працю просвітян Херсонщини мають схвальні відгуки у серцях краян з найвіддаленіших куточків Таврійського краю.
Серед активістів «Просвіти» Херсонщини слід відзначити особисту жертовну працю дослідника голодоморів та комуністичних репресій, голови Голопристанської районної організації ВУТ «Просвіта» Федора Морозюка, дослідника історії рідної Бериславщини Сергія Гейка, організатора велотуристичних краєзнавчих поїздок до Румунії, Польщі та Швеції Миколи Куривчака, дослідника степового Каланчака, просвітянина Євгена Ейсмонта, пропагандиста дитячої дипломатії молодо просвітян у степовій Горностаївці, журналіста, голову районної організації «Просвіта» Ярославу Германюк, пропагандиста рідної мови та творчості юних талантів, голову Каховської міської організації ВУТ «Просвіта» Наталію Богачук, політолога та депутата Скадовської міської ради Олега Ліховида, засновників і натхненників «Просвіти» зросійщеної Нової Каховки Віри Литвинової та Гната Біжика, дослідників голодоморів Олешок Валерія Котюка та Наталію Місько, дослідників творчості репресованих земляків Михайла Масютки, Анатолія Бахути, Юхима Михайліва, Миколи Куліша та авторів численних нарисів з даної тематики педагогів Валентини Кириченко, Тетяни Пустової, академіка Ярослава Голобородька, кандидата філологічних наук, члена правління обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» Івана Немченка, письменника Олександра Гунька, історика Олега Тимкова, поетів Анатолія Анастасьєва (смт В.Олександрівка), Анатолія Сугоняка (смт Каланчак), Володимира Назаренка (смт Іванівка), Анатолія Щербини (смт Білозерка), Віктора Железняка (м. Генічеськ), Миколи Братана, Володимира Пузиренка та Леоніда Куліша (м.Херсон), тележурналіста Валерія Кулика та телеоператора Романа Царьова, голови Білозерської районної організації ВУТ «Просвіта» Володимира Шалигіна.
Видавнича діяльність «Просвіти», попри матеріальні труднощі, не припинялася ніколи. Лише за період з 2000 по 2008 роки видано понад 150 друкованих видань історичної, наукової, музичної, художньої та методичної літератури. Книги В.Мелещенка «Мій малюнок», О.Олексюка «А у нас був Тарас», М.Братан «Пригоди живої природи», А.Щербини «Карусель» мають неабиякий попит серед школярів Херсонської області. Романи та поетичні збірки Микола Василенка, історичні розвідки Августа Вірлича та філологічні дослідження Івана Лопушинського викликають неабиякий ажіотаж серед шанувальників родинної мови.
Книги, які мають найбільший попит серед вітчизняних і зарубіжних читачів, вже сьогодні можна прочитати на новоствореному порталі «Просвіта» Херсонщини» в мережі Internet.
Не стоять осторонь пропаганди державотворчих ідей «Просвіти» і майстри пензля. Народний художник України Володимир Чуприна, члени Національної Спілки художників України Володимир Гончаренко, Федір Загороднюк, Віктор Трапенок, Олександр Ковач, Ольга Гоноболіна на власних персональних і на колективних виставках, присвячених Дню Незалежності України, 230-річчю Херсона та Великодним святам продемонстрували вибагливому шанувальнику образотворчого мистецтва все розмаїття і красу талановитої Південної України.
Традиційними вже стали виступи активу Херсонського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка перед учнями та педагогами загальноосвітніх шкіл області, перед курсантами Регіонального інституту післядипломної освіти, перед студентами вищих навчальних закладів, які закінчуються обов’язковими подарунками задля поповнення книгарень видавничою продукцією Товариства.
До освітньо-виховних комплексних програм обласної «Просвіти» долучаються і співаки заслужені артисти України Наталія Лелеко, Віктор Гурба, Харіс Ширінський, і творчі художні колективи «Свічадо» (керівник Михайло Варгун), «Славутянка» (керівник Ольга Куракіна), оркестр народної музики (керівник Віктор Кисіль), ансамбль народних інструментів «Шануймося» (керівник Віктор Скуратівський), музиканти Інна Кісельникова, Наталія Шорнік, Олена Гончарук та Андрій Білецький, композитори Валерій Другальов, Валентин Плаксєєв, Ігор Полєвіков, Анатолій Шейченко, Валентин Стеренок, Валерій Тюкавнін та Олена Поляк, поети-пісняри Наталія Коломієць, Олег Олексюк, Василь Жураківський та Василь Мелещенко.
Вже понад півтора десятки літ юні поети та співаки обласної Літературно-мистецької лабораторії «Чиста криниця» радують земляків своїми перемогами на обласних, всеукраїнських та міжнародних творчих фестивалях-конкурсах. Сім випусків альманаху дитячої та юнацької творчості «Чиста криниця» поповнили бібліотеки не лише України, а і далекого зарубіжжя. Схвальні відгуки в газетах та журналах Херсонщини, Тернополя, Львова, Нью-Йорка та Торонто надихають поетичну юнь на роботу над самовдосконаленням, на творчий неспокій.
А «Молода Просвіта» Херсонщини, перші осередки якої були створені на основі випускників ЛМЛ «Чиста криниця», нині за підтримки управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації дарували літературному світові вже другий альманах інтимної лірики молодих літераторів «Молода муза», що має шалений попит серед красунь Смаглявої Таврії.
Приємно зазначити, що на ниві українського відродження ми не одні, а маємо дружню підтримку від побратимів з далекого зарубіжжя. Так, дякуючи Фонду Яра Славутича побачили світ вже п’ять випусків «Вісника Таврійської фундації», де друкувалися літературознавчі дослідження про літературну українську діаспору та творчі надбання сучасних краян України та зарубіжжя.
За сприяння Фундації імені Івана Багряного та Американсько-українського фонду «Спадщина» бібліотеки області поповнилися виданнями «Книги пам’яті про Голодомор 1932-1933 років на Херсонщині» та другим випуском тематичного альманаху «Голос Батьківщини».
Попри негаразди у прийнятті комплексної молодіжної програми депутатами обласної ради студентство радує друк молодіжної газети «Молодь Херсонщини», що стало можливим із-за чинної допомоги Канадійської патріотичної групи збереження української спадщини.
Цього року активізувалася робота «Просвіти» в Чаплинці та Великій Лепетисі. Вірю, що в кожному селі варварськи зросійщеної Херсонщини запанує дух українського відродження і історичного просвітління разом з новоствореними осередками товариства «Просвіта».
Переможемо разом!

Олег Олексюк,
Голова Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Семинары для умных и не ленивых людей, подробнее прочесть тут
Категорія: Життя херсонської "Просвіти" | Переглядів: 1657 | Додав: DivaDii | Теги: життя Просвіти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Вікторія  
1
Віримо й ми у це!!!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]