Вітаємо Вас, Гість!
П`ятниця, 26.04.2024, 05:22
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування

Ваші відповіді допоможуть нам покращити сайт.
Дякуємо!

Чи зручно Вам користуватися порталом?
Всього відповідей: 35

Висловити власну думку з приводу того чи іншого опитування Ви можете на нашому форумі.

Теги

...і про погоду:

Погода від Метеонова по Херсону

Архів записів

Календар

«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Форма входу

Пошук

Пошукаємо...

Важливо!

У Херсоні!

Оперативна поліграфія у Херсоні. Бланки, листівки. Друк книг. Різографія, тиражування

Нова фраза

Цікава фраза з сайту
"Нові сучасні афоризми"

...

Наш портал:

,
Цифри:
PR-CY.ru
За якістю - золотий:

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Херсонский ТОП
free counters



Життя "Просвіти"

Головна » 2009 » Листопад » 27 » Поет, що леліє в собі Україну
14:17
Поет, що леліє в собі Україну
Творчість Миколи Братана спонукала на одне покоління краян до поглиблення вивчення родинної української мови.
І в часи хрущовської відлиги і в роки сусловського свавілля Миколи Іванович залишався вірним сином неньки України.
Народився Микола Іванович Братан 1 січня 1935 року у селі Семенівці Каховського району на Херсонщині. Здобувши семирічну освіту, вступив до Бериславського педагогічного училища. І тоді, і пізніше, перебуваючи в лавах Радянської Армії, навчаючись в Одеському державному університеті ім.І.Мечникова, перебуваючи на посадах завідуючого відділів, заступника редактора Бериславської районної газети, редактора обласного телебачення, поет постійно перебуває у творчому неспокою. Тож і літературний доробок на 75-річчя Микола Івановича має чималенький. Понад сто книг вийшло з-під пера майстра красного письменства. До його щедрого літературного доробку належать книжки поезій «Смаглява Таврія», «Луки», «Веселку-людям», «Поступ», «Я – Сиваш», «Степові люди», «Семенівське шосе», «Озерниця», «Добрина», «Царина», «Відчахнута віть», «Портрет з дороги», збірки віршів для дітей «Слон на стадіоні», «Равлик на пляжі», «Пригоди живої природи», «Парасолька йде по місту», дотепна книжка сатири й гумору «П’ята група крові» (вірші з цієї книжки увійшли до всеукраїнської антології гумору), а також добра дещиця драматичних та прозових творів, серед яких визернюються чотири драматичні повісті про Тараса Шевченка, драматична поема «Туга», комедія «Ляп» на перший полосі», драма «Їде батько Махно» та роман «Бережина». Сучасні романи письменника «Танго над лиманом» і «Голодна кров» відкривають для читача Миколу Братана як глибокого знавця психології оточуючих нас у нашому сьогоденні.
Він понад 35 років керував обласною організацією Спілки письменників України і вісім років обласною організацією Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Він може вести за собою і не лише на керівній посаді, а і в слові.
Його праця над словом дивує і радує. Пошук нових форм мистецтва слова у розкритті злободенних проблем суспільства увінчався нещодавнім подарунком шанувальникам художньої літератури і прискіпливим театралам – п’єси театру одного актора, комедії «Титан». Письменник висвітлює читачам ті ракові хвороби, що з’явилися на тілі сучасної Смаглявої Таврії. Автор своїм новим твором виконує місію вправного хірурга, який не лише лікує наслідки, а і лазером сатиричного слова випалює першопричини захворювання - лицемірство і жадобу наживи сьогоденних крутіїв, які ладні плювати на святе, аби потрапити до зали народних обранців.
Попри метаморфози політичних переконань – будучи поборником ленінізму, у кінці вісімдесятих Микола Іванович Братан виходить з лав КПРС і очолює оргкомітет по створенню на Херсонщині Народного Руху України, а вже на зламі тисячоліть Микола Іванович повертається до соціал-демократів обличчям і вступає до лав СДПУ(о). І навіть у ті помаранчеві дні, коли він агітував за лідера Партії Регіонів, він залишався непохитним поборником утвердження української мови у всіх галузях суспільства.

Це ж його перу належать:
«Не лише для тих, хто пише,
Вона дана як благодать.
А й чиновник найтупіший
Родинну мову має знать!»

І нині в свої 75 років він леліє в собі Україну і нас спонукає не опускати руки, а працювати, попри будь-які кризи, щоб здолати найголовнішу кризу – кризу духовну.

Олег Олексюк,
член НСПУ,
голова ХОО ВУТ
«Просвіта» ім.Т.Шевченка.
Категорія: Вітаємо! | Переглядів: 1251 | Додав: DivaDii | Теги: Братан М.І. | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]