Вітаємо Вас, Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 16:07
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Категорії розділу

Наше опитування

Ваші відповіді допоможуть нам покращити сайт.
Дякуємо!

Мовний закон...
Всього відповідей: 19

Висловити власну думку з приводу того чи іншого опитування Ви можете на нашому форумі.

Теги

...і про погоду:

Погода від Метеонова по Херсону

Архів записів

Календар

«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Форма входу

Пошук

Пошукаємо...

Важливо!

У Херсоні!

Оперативна поліграфія у Херсоні. Бланки, листівки. Друк книг. Різографія, тиражування

Нова фраза

Цікава фраза з сайту
"Нові сучасні афоризми"

...

Наш портал:

,
Цифри:
PR-CY.ru
За якістю - золотий:

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Херсонский ТОП
free counters



Життя "Просвіти"

Головна » 2010 » Квітень » 20 » Мови світу наснажують «Просвіту»
15:32
Мови світу наснажують «Просвіту»


16 квітня буремного 1917 року у місті Херсоні відбувся перший легальний україномовний мітинг, на якому двадцять п’ять тисяч громадян Херсонської губернії підтримали ідею відомого українського письменника Миколи Чернявського щодо єднання україномовних сил задля відродження української державності на теренах всієї України загалом і на Херсонщині зокрема. З тих пір і до сьогодні площа, на якій відбувався цей велелюдний мітинг, носить ім’я «Площа Свободи».

Тож недаремно саме 16 квітня нинішнього 2010 року просвітяни Херсонщини спільно з Комітетом з питань культури, духовності, мовної політики, туризму та захисту суспільної моралі Громадської Ради при обласній державній адміністрації спільно з дирекціями Херсонського музичного училища та Херсонського училища культури під патронатом Херсонського міського голови Володимира Сальдо провели нагально важливий концерт «Мови світу наснажують «Просвіту».


Цей концерт проходив в рамках Циклу заходів, присвячених 105-річчю від дня заснування Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Креативний, не на один із попередніх не схожий захід, не залишив байдужим жодного із глядачів, котрі попри дощову негоду прийшли насолоджуватися співом народного артиста України, просвітянина Харіса Ширінського (партія фортепіано виконувала віртуоз, солістка обласної філармонії Інна Кисельникова) та лауреата міжнародних та всеукраїнських конкурсів вокалістів, студентки ІІ курсу Херсонськогомузичного училища Анжеліки Першанової.

Відомий український педагог Василь Сухомлинський писав: «Мова рідна – то чиста криниця душі народної». А академік-мовознавець Іван Ющук зазначив: «Рідна мова – є та мова, яка вироблена рідним народом на його споконвічній землі і пристосована саме до його умов існування». Вона є рідною не тільки для всього народу, а й для кожного окремого індивіда, що належить до цього народу, незалежно від того з якою мовою йому довелося зіткнутися при появі на світ».



Національна мова з’являється не раптово. Її становлення триває сотні, а то й тисячі років. Численні покоління формують її, розвивають, збагачують, удосконалюють, пристосовують до свого менталітету, до природного оточення, до мінливих умов життя.
Історія Херсону, зокрема, як і історія України в цілому, багатогранна і неоднозначна. Довготривалі поселення різних національностей, переселення різних народів сприяли взаєморозвитку та взаємозбагаченню автентичної української та інших по суті братніх націй.
Саме у Херсоні були вперше опубліковані та прочитані твори єврейських письменників Шалом-Алейхем, Абрама Кацнельсона,Арона Копштейна, Михайла Бріфа, Володимира Плоткіна, Аврама Кацева та багатьох інших. До речі, дві книжки Аврама Кацева «Людна вулиця» та «Мир у Господі» почесний голова херсонського обласного обєднання всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка сучасний поет Микола Братан переклав українською.
А як не солодко вдавалось становлення української мови на теренах споконвічної України. Тож були й забобони, були й заборони, були й циркуляри, укази та розпорядження, спрямовані проти української мови, на її знищення. Всього понад 470.
На концерті згадували за початок буремного двадцятого століття. Саме тоді з’явилися перші осередки товариства “Просвіта» у Херсонській губернії. Саме тоді на музику херсонця Крижанівського заспівав ввесь світ слова великого Кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкий».
Саме тоді і саме на Херсонщині з’явилися самобутні автори російського модернізму Олексій Кручьоних, Микола та Давид Бурлюки, Борис Лавреньов та інші. Володимир Маяковський не одноразово приїздив до свого дідуся погостити у місто Берислав, або ж наснажитися безмежжю ланів українських у Нову Маячку. Тож тісно співпрацюють і нині просвітяни Херсонщини і з «Російським культурним центром». Навзаєм обмінюємося відвідування заходів та спільно проводимо конкурси, як от конкурс молодих літераторів «Голос Батьківщини», присвячений 65-ти річчю великої Перемоги.
Говорячи про братні народи, гріх не згадати про сербів. Бо вони не просто братні, вони споріднені душі наші. У шостому-сьомому столітті нашої ери предки сучасних сербів і хорватів переселилися з України на Балкан. Вони ж понесли із собою багато елементів, властивих і сучасній українській мові. Перед звуками «е» та «и» приголосні вимовляються так само твердо: земла – земля, липа – липа, тихи – тихий. До речі просвітяни сучасної Сербії з міста Новий сад на чолі з Мирославом Гочаком – це друзі просвітян Херсонщини вже понад 10 років.
У Зміївці Бериславського району просвітяни добилися факультативного вивчення старошведської сорока шістьма нащадками колишньої шведської колонії. Тож зважав на це і король Швеції Карл 16-й і завітав у 2008 році на гостини до просвітян Зміївки. Планується поїздка просвітян Бериславщини у відповідь. До речі просвітяни Зміївки вже мають досвід відвідин Європи. Бо вже були реалізовані проекти відвідин Польщі та Румунії.
Просвітяни Херсону та Чаплинки допомогли туркам-месхетинцям області у реєстрації в органах юстиції обласного культурно-просвітницького центру турків-месхетинців «Ахалцихе». Допомогли в реалізації перших проектів.
Просвітяни Херсонщини своєю діяльністю і концертом 16 квітня закликають всі нації та народності соборної України до єднання та до взаємозбагачення етнічних культур.

Олег Олексюк,
Голова Комітету з питань культури, духовності, мовної політики, туризму та захисту суспільної моралі Громадської Ради при обласній державній адміністрації

Электронные авиабилеты вы с легкостью можете купить в два раза дешевле! Узнать как это осуществить вы можете тут.

Категорія: Відбулося | Переглядів: 1321 | Додав: DivaDii | Теги: концерт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]